Pravilnik bodovanja za IOM ljestvicu dostupan je i u PDF formatu.

 


 

Uvod

Rang-ljestvica klase IOM (International One Metre) Hrvatskog jedriličarskog saveza određuje kvalitetu hrvatskih jedriličara u klasi IOM uzimajući u obzir rezultate zadnjih 8 održanih regata, a izdaje se nakon svake regate klase IOM održanoj u Hrvatskoj (osim Europskih i Svjetskih prvenstava). Na ljestvici mogu biti rangirani samo jedriličari verificirani pri Hrvatskom jedriličarskom savezu. Prema IOM rang-ljestvici određuje se sastav reprezentacije Hrvatske za sudjelovanje na Svjetskim i Europskim prvenstvima, te svim regatama na kojima sudjeluje reprezentacija.
1. Bodovne regate

Za rang - ljestvicu klase IOM boduje se 8 (osam) zadnjih regata održanih u Hrvatskoj (osim Europskih i Svjetskih prvenstava) od dana izdavanja ljestvice.
 

2. Sustav bodovanja

2.1 Za bodovne regate primjenit će se slijedeći sustav bodovanja:

Bodovi za rang-ljestvicu osvajaju se temeljem rezultata na svakoj bodovnoj regati kako slijedi:

Rang = 100 + (300 * LOG (N) – 200 * LOG (M))

N – broj jedrilica na regati
M – mjesto osvojeno na regati

Tako proračunati bodovi zaokružuju se na najbliži cijeli broj (0.5 na više).

2.2 Za natjecatelje koji su odjedrili 6 ili više bodovnih regata boduje se 5 najboljih regata, a za natjecatelje koji su odjedrili 5 ili manje regata boduju se sve regate, a ukupni bodovi za rang-ljestvicu jednaki su zbroju bodova bodovnih regata.

2.3 U slučaju jednakog broja bodova dvije ili više natjecatelja bolji je natjecatelj koji ima bolji najbolji rezultat prema 2.1 na nekoj od  bodovnih regata. Ako izjednačenost ostaje, uzima se slijedeći najbolji rezultat itd. Ako izjednačenost i dalje ostaje izjednačeni natjecatelji dijele mjesto.