Dvadeset i treći IOM trofej Zente bila je regata koja se po prvi put jedrila dislocirano od akvatorija u kojem inače jedriličari JK Zenta organiziraju svoje tradicionalno okupljanje ljubitelja jedrenja RU jedrilicama. Razlog ovom drastičnom potezu bila je vremenska prognoza.

U subotu 20. i nedjelju 21. siječnja, modelarska sekcija JK Mornar organizirala je regatu klase IOM na splitskoj Zapadnoj obali. Sudjelovao je 21 natjecatelj i natjecateljica, a ono što ovu regatu čini posebnom je to da su na njoj, nakon dugo vremena kad je u pitanju klasa IOM, jedrila čak četiri juniora. Uz natjecatelje iz Hrvatske na regati su jedrila i dva jedriličara iz Mađarske i Crne Gore.

Po 27. put u Šibeniku su se okupili jedriličari koji svoju strast prema jedrenju upražnjavaju i u klasi IOM, s popularnim "metarskim modelima". Ove godine na popisu ih je bilo 16, a među njima i čak tri juniora!

Dva tjedna nakon Prvenstva Hrvatske koje se jedrilo u Rogoznici, organizirala se prva iduća kriterijska regata klase IOM. Domaćini su bili članovi JK Opatija, a na njihov Oglas regate odazvala su se 24 jedriličara iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Slovenije i Slovačke.

Hrvatska je dobila novo ime na popisu državnih prvaka, a riječ je o (još jednom) Zentaninu, Mirku Ukasu. Iako je riječ o vrsnom jedriličaru i u svjetskim okvirima i premda je nekoliko puta bio na postolju u svojoj dosadašnjoj karijeri nije se niti jednom uspio okititi naslovom najboljeg u državi.

Šibenski JK Val nastavio je sa svojim najduljim nizom regata u novijoj povijesti, po 26. put okupio je ljubitelje jedrenja RU jedrilicama, a lokacija je bila jednaka kao i u prethodnih 25 izdanja, Šibenska riva.

Nakon šest dana jedrenja na Svjetskom prvenstvu klase IOM ponovno na prijestolju imamo jednog jedriličara iz Hrvatske, a to je ponovno Zvonko Jelačić, ali ovog puta nije na najvišem postolu već je po prvi put u karijeri osvojio svjetsku broncu.

Jedriličarski klub Val iz Šibenika je već dvije godine poznat kao domaćin Svjetskog prvenstva klase IOM koje će se jedriti u Rogoznici, ali Kovid situacija koja je srećom iza nas, dovela je do raznoraznih peripetija po pitanju organizacije samog prvenstva i pripremnih regata za koje je uobičajeno da se organiziraju pola godine do godinu ranije.

Nakon što se lani zbog Kovida nije mogla organizirati regata RU jedrilica u Rijeci, članovi Riječkog JK morali su pričekati do vikenda 9. i 10. travnja ove godine da svečano obilježe 25 godina organiziranja regate RU jedrilica na Gatu Karoline Riječke.

Čak 24 RU jedriličara okupila su se u Opatiji na drugoj ovogodišnjoj kriterijskoj regati klase IOM, a koju je organizirao JK Opatija. Boje Hrvatske branilo je 14 jedriličara, dok su iz Mađarske stigla njih devetorica, a dodatni međunarodni karakter dodao je i jedan talijanski jedriličar.