Ranom zorom naši brodomodelari i mentori, Zvonko Jelačić, Boris Bakotić, Ante Kovačević i Jakov Baričević, krenuli su na tradicionalnu 24. Međunarodnu riječku regatu RU jedrilica.

Ovaj event već dugi niz godina okuplja brodomodelare iz cijelog svijeta, u organizaciji riječkog jedriličarskog kluba SCOR, unutar kojega postoji i jedna od prvih brodomodelarskih sekcija u Hrvatskoj. Natjecanje je ovog vikenda okupilo 9 brodomodelara, a pobjedničko postolje pripalo poznatim imenima iz JK Zenta, s Antom Kovačevićem na prvom mjestu, Zvonkom Jelačićem na drugom i Borisom Bakotićem na trećem mjestu.

Tokom vikenda, uz natjecanje IOM klase, održavala se i promocija jedriličarskog modelarstva na modelima klase DragonForce 65. Trojica naših mentora posvetili su svoje vrijeme kako bi zainteresiranoj djeci i mladima (a pridružili su se i odrasli) približili svijet jedriličarskog modelarstva. Dva predivna sunčana dana na Gatu Karoline Riječke okupili su veliki broj djece i mladih koji su aktivno sudjelovali u radionicama, a tokom cijelog vikenda događanje je pratio veliki broj prolaznika i ljubitelja brodomodelarstva. Srećom, lagani vjetar nije nikakva prepreka za brodomodelare tako da se prvo započelo sa osnovama gdje su djeca u manjim grupama zajedno sastavljala svoje modele i upoznala osnovne dijelove i principe rada uz pomoć i nadzor mentora. Nakon sastavljanja slijedio je drugi dio radionice na moru gdje su sudionici prvo savladali osnove upravljanja daljinskim upravljačem, a nakon toga i osnove trimanja jedara kako bi uspješno mogli uhvatiti vjetar u jedra malih modela. Mladi sudionici su pokazali veliki interes tokom cijele radionice, što je važno istaknuti, pošto je za sudjelovanje potrebna velika koncentracija i posvećenost detaljima, precizan rad malih ručica prilikom sastavljanja sitnih dijelova, želja za shvaćanjem novih principa rada kao što su elektromotor, baterija, daljinsko upravljanje, te shvaćanje ponašanja modela i jedara na moru. Na kraju svakog dana održala se i mala regata gdje mladi sudionici ponovo uče o geometrijskim osnovama regatnog polja te taktici i strategiji dolaska na cilj najbržim mogućim putem. Nadamo se da će veći dio sudionika ove promocije ostati uključeno u aktivnosti brodomodelarstva te su usmjereni na lokalne klubove JK Opatija i klub organizator iz Rijeke, SCOR. Uz sve navedeno, djeca i mladi su na ovom događanju imala prilike i upoznati i brodomodelare iz Hrvatske i svijeta, a također i svjetske i europske prvake u IOM klasi.

Promocije jedriličarskog modelarstva održavaju se pod potporom Hrvatske zajednice tehničke kulture već dugi niz godina, kako bi se djeci i mladima približila tehnička kultura i u vidu brodomodelarstva. Sudionici se na radionicama upoznaju s osnovnim principima rada mini i mikro elektromotora koji pokreću DF65 model jedrilice, detaljima sastavljanja trupa i cijelog jedrilja što zahtijeva koncentraciju i precizan rad malih ruku, pogotovo kad je riječ o spajanju baterija te jedara na jarbol i po lantinama samog modela. Većina promocija se održava na otvorenom, poput ove, vrlo često u sklopu IOM natjecanja iskusnih modelara, što djeci i mladima otvara novi pogled na mogućnosti obrazovanja i rada unutar tehničke kulture.