Iako je brodomodelarska sekcija jedriličarskog kluba Trogir tek nedavno osnovana, već okuplja popriličan broj djece i mladih koji su se tokom prijašnjih promocija u Trogiru i Splitu zaljubila u jedriličarsko modelarstvo.

Stoga je instruktor kluba, Ivica Buble, odlučio pozvati iskusne brodomodelare iz JK Zenta kako bi se održala radionica za sve, instruktora, aktivne mlade brodomodelare i sve ostale zainteresirane za ovaj vid tehničke kulture. Ovog puta u pomoć je uskočio mladi, ali izuzetno iskusan i posvećen mentor iz JK Zenta, Duje Luković. Ideja cijele radionice bila je prvenstveno pojačati tehničko znanje, kako bi sekcija kluba dalje mogla što aktivnije nastavljati obrazovati zainteresiranu djecu i mlade.

JK Trogir dodijeljena su dva DragonForce65 modela na kojima 10ak aktivnih mladih brodomodelara uči osnove tehničke kulture jedriličarskog modelarstva. Nakon okupljanja u prostorijama kluba modeli su detaljno pregledani kako bi se proučile sve komponente od kojih su sastavljeni: trup broda i njegov dizajn te način na koji se ponaša u moru pod utjecajem sila koje se generiraju u jedrilju. Na radionici se posebna pažnja posvetila i svim tehničkim detaljima unutar trupa broda, od elektromotora koji pokreće sve komande broda, spajanje s baterijom te načinu na koji cijeli sustav kontrolira jedra modela. Djeca su također dobila zadatak sastaviti jedrilje sa svim pripadajućim konopima, a uz to imali su i malo natjecanje u vezanju čvorova. Nakon sastavljanja i osposobljavanja modela, 10ak mladih brodomodelara i njihova dva mentora odradili su i trening na moru, kako bi u praksi primijenili sva tehnička znanja koja su usvojili na radionici, a uz to naučili više o utjecaju vode na oblik trupa te trimu jedara pomoću daljinskog upravljanja. Naravno, poslastica za kraj bila je mala regata održana unutar luke.

Primarni razlog ovog okupljanja bio je detaljno upoznavanje sa modelima, mentor Duje je trogirskom instruktoru Ivici pomogao oko mnogih tehničkih detalja elektromotora i daljinskog upravljanja, kako bi Ivica još bolje mogao nastaviti prenositi znanje djeci i mladima. Posebne pohvale i mladim trogirskim brodomodelarima koji su uz puno veselja i interesa odradili brojne tehnički zahtjevne zadatke. Želimo brodomodelarskoj sekciji JK Trogir uspješan i uzbudljiv daljnji rad te što veći broj mladih aktivnih sudionika.

Zahvaljujemo Hrvatskom jedriličarskom savezu i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji podupiru jedriličarsko modelarstvo te omogućavaju promocije i obuke instruktora diljem Hrvatske.