Još jedna otočka avantura za brodomodelare, ovog puta Postira na otoku Braču gdje smo imali čast ponovno sudjelovati na jednoj od najosebujnijih regata na Jadranu, Maloj noćnoj regati.

Ovaj jedriličarsko-glazbeni, natjecateljsko-zabavni spektakl priređuje se svakog ljeta zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu - noćnoj zračnoj struji "gažul" koja se s Vidove gore, najviše točke na Jadranu, za ljetnih noći spušta u postirsku luku. Tradicija noćnog jedrenja u postirskoj luci započela je početkom prošlog stoljeća kad se brod počeo koristiti i za uživanje, a ne samo za mukotrpan rad.

Prije više od deset godina su Mladen Juričić, glazbenik i Igor Piacun, jedriličar, uz TZO Postira oživjeli taj običaj i pretvorili jedrenje na "gažulu" u spektakularnu predstavu u kojoj riva postaje gledalište, osvijetljena luka velebna scenografija, Mozartova "Mala noćna muzika" pratnja, a jedrilice postaju balerine.

"Mala noćna" prerasla je lokalnu tradicionalnu zabavu te okuplja ponajbolje kormilare i muzičare koji su glavni akteri te sportsko/umjetničke priredbe koja se odvija ispred nekoliko tisuća promatrača.

Kao i prošle godine, brodomodelari su imali zadovoljstvo sudjelovati na Maloj noćnoj regati, modeli su otplesali svoj ples u postirskoj luci i predstavili se brojnim zainteresiranima, kako mlađima tako i starijima. Mentori iz JK Zenta, Duje i Mladen došli su u petak u Postira te na lukobranu pripremili sve što je potrebno za promociju modela. Već u 18 sati im se pridružilo nekoliko mladih jedriličara iz lokalnog jedriličarskog kluba te počeli sastavljati modele sa mentorima, dok je u sljedećih 15 minuta tu bilo već dvadesetero djece. Većina polaznika radionice su bila djeca osnovnoškolskog uzrasta te su se većim dijelom već imali prilike susresti i okušati u jedriličarskom modelarstvu. S obzirom na velik broj djece, formirane su dvije grupe. Dok su oni iskusniji stavili dva modela u more i zajedrili, početnici su sa mentorom detaljnije upoznali modele. Prilikom sastavljanja mentori su upoznali polaznike sa svim dijelovima modela te osnovama jedriličarskog modelarstva. Pričalo se o trupu broda i interesantnom sadržaju unutar trupa: baterija i mali elektromotor koji pokreće cijeli sustav komandi čime se upravlja kormilom i jedrima. Zaista je zanimljivo gledati kako se pomicanjem komande na daljinskom upravljaču zatežu ili popuštaju jedra. Djeca su imala prilike vidjeti kako se spaja baterija, kako se provjerava napunjenost baterije te kako se sastavlja jedrilje. Cijeli proces zahtijeva zainteresiranost, fokusiranost i preciznost mladih polaznika. No ovakav način približavanja tehničke kulture djeci i mladima je svakako jedan od najzanimljivijih. 

Mentori su postavili dvije plutače u moru i formirali regatno polje. Nakon priprema svih modela i svih polaznika radionice, formirane su grupe od po troje natjecatelja te je započela zabava na moru. Sve grupe su imale priliku završiti regate prije konačnog pada vjetra u 20.30. Finale pobjednika grupa nije se nažalost uspjelo održati, ali to nipošto nije narušilo ljepotu druženja i učenja u zaista divnom ambijentu. 

Nakon morskih aktivnosti, dva modela su zaplovila bazenom hotela Postira gdje se održavao večernji dio programa. Kako su modeli bili dostupnima svima zainteresiranima, nema tko se nije okušao, od najmlađih do najstarijih, a snage su odmjerili i skiperi Male noćne regate. Neki su se čak toliko zaigrali da im je bilo gotovo nemoguće uzeti daljinski upravljač iz ruke tako da je zabava potrajala sve do iza ponoći.

Bila nam je čast sudjelovati na zaista jedinstvenom jedriličarskom okupljanju te se već veselimo Maloj noćnoj 2020! Također, izuzetno nam je drago promovirati znanja iz tehničke kulture u obliku jedriličarskog modelarstva na hrvatskim otocima, posebice što time nastojimo potaknuti klubove da se priključe našem programu, što bi znatno poboljšalo aktivnosti djece i mladih, pogotovo u zimsko doba kada na našim otocima fali aktivnosti. U nadi da će se isto i ostvariti, veselimo se nadolazećim otočkim, ali i ostalim promocijama.