Treća Dubrovačka regata modela klase Dragon Force 65 - Lago di Noce '24 odjedrila se 17. veljače na istoj lokaciji kao i lani s jednako velikim odzivom natjecatelja, ali ovog puta po nižem vodostaju nego što su očekivali organizatori iz JK Hydro.

Ova neuobičajena situacija kad je organiziranje jedriličarske regate u pitanju, nizak vodostaj, rijetko se susreće i u svijetu, a u Hrvatskoj je evo jedan bitan element ove regate jer je mjesto gdje se regata organizira malo akumulacijsko jezero Orašac - desetak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika. S obzirom da je ovogodišnja zima bila bez uobičajene količine kiše razina vode se spustila i automatski se smanjila i arena u kojoj se nadmetalo sedam juniora i osamnaest seniora.

Foto: JK Hydro

Da bi iščekivanje regate bilo još zanimljivije pobrinuli su se i ostali meteo utjecaji koji su na cijelom jugu Jadrana uzrokovali bonacu. Međutim, mikrolokacija sastavljena od uskog klanca i vodene površine rezultirali su lokalnim vjetrićem od nekoliko čvorova koji je do pred kraj regate puhao nepromijenjenim smjerom tako da su se plovovi nizali jedan za drugim bez prestanka.

Ključ po kojem se jedrilo bio je da su jedan plov odjedrili juniori, pa idući seniori i te izmjene su trajale do kraja kad je vjetar okrenuo toliko da se umjesto orce i krme cijelo vrijeme trebala jedriti mezzonava i tada je RO odsvirao završetak regate.

Sniženje vodostaja za posljedicu je imalo da se širina jezerca smanjila. Juniorskoj floti to nije predstavljalo toliki problem, ali zato je jedrenje u floti od 18  seniora zahtijevalo vrlo dobro snalaženje u gužvi.

Najveći problem sigurno su bili startevi jer se startna linija nije mogla postaviti dovoljno široko, pa su nemile situacije nepoštivanja pravila prolaza na startnoj liniji bile redovite. Najbolje su prolazili oni koji su uz dobar izbor strane startne linije imali sreću da ih nitko ne zakači i zaustavi.

U tom se najboljim pokazao jedriličar JK Trogir - Fabianko Biočić. On je u deset održanih plovova pobijedio samo dva puta, ali za razliku od ostalih pojedinačnih pobjednika uspijevao je održavati visoki prosjek, odnosno najslabiji rezultat koji mu je ušao u finalni skor bio je peto mjesto. Do pobjede je stigao s 23 kaznena boda.

Mjesto iza njega i sa sedam kaznenih bodova više osvojio je član JK Cavtat - Zoran Đuratović. On je tri puta pobijedio u pojedinačnim plovovima, ali zato su ostali rezultati značajnije oscilirali nego kod Biočića.

A treće mjesto osvojio je jedan od organizatora - Teo Tomšić. Zanimljivo je da je mjesto na postolju osvojio bez pojedinačnih pobjeda, a od Đuratovića su ga dijelila četiri kaznena boda.

U juniorskoj floti pobjedu odnosi Roko Tomšić koji jedri za JK Split. On je do pobjede došao sa samo 11 bodova i s pet pojedinačnih pobjeda!

Društvo na pobjedničkom postolju radili su mu Mark Mihael Vladić iz JK Orsan i Marin Bizjak iz JK Mornar. Mark je na kraju imao 15, a Marin 18 bodova. Također je Mark pobijedio četiri puta, a Marin jednom i njih dovjica su osvojili skoro sva druga i treća mjesta u pojedinačnim plovovima.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a u nastavku možete vidjeti malenu foto galeriju sastavljenu od fotografija Tonija Koceića, Periše Zakarije i članova JK Hydro.

Naslovna foto: Periša Zakarija